Corporaţia Provocările Mileniului (CPM)

Vezi profilul acestui donator în panoul grafic

Partener de dezvoltare 

Statele Unite ale Americii ( SUA )

Agenția de dezvoltare/implementare

Corporaţia Provocările Mileniului (CPM) este o agenţie inovativă şi independentă responsabilă de asistenţa externă în combaterea sărăciei globale.

Creată de Congresul SUA în ianuarie 2004 cu suport puternic bipartizan, CPM vine cu o abordare nouă faţă de asistenţa externă prin focusarea pe politicile eficiente, apartenenţa ţării şi rezultate.

Detalii de contact

Misiunea CPM în Moldova 
Republica Moldova, or. Chișinău, str. Nicolae Iorga 21,  MD 2012
Tel: +373-22-99 49 16 / 17 / 20
Email: ionelna@mcc.gov

Cadrul juridic de cooperare

Pe 22 ianuarie 2010 Statele Unite ale Americii şi Republica Moldova au semnat Acordul Compact în valoare de 262 milioane de dolari SUA, acordaţi prin intermediul Corporaţiei Provocările Mileniului pe un termen de 5 ani, care are scopul de a reduce sărăcia şi încuraja creşterea economică.

Documente strategice de programare

Acordul Compact între SUA și Republica Moldova.

Sectoare de prioritate/      Domenii de cooperare

Programul Compact vizează reabilitarea sistemelor de irigare, accesul la finanţe în agricultură şi reabilitarea unui segment de drum naţional. Mai multe detalii cu privire la Programul Compact al CPM pot fi accesate pewww.mcc.gov/pages/countries/program/moldova-compact.

Tipul fondurilor / instrumente financiare şi modalităţi de asistenţă

Grant. 
Valoarea totală a grantului: 262,000,000 dolari SUA

Proceduri de programare, aprobare şi implementare a proiectelor

În cadrul parteneriatului RM-CPM au fost elaborate două proiecte: 
(i) Tranziţia la Agricultura Performantă (101.70 mil. dolari SUA) 
(ii) Reabilitarea drumului (132.80 mil. dolari SUA).

 

 

Alte informaţii

Programul Compact implementat în Republica Moldova vine cu o abordare comprehensivă faţă de creşterea economică, inclusiv reformarea modului de gestionare a resurselor acvatice şi de întreţinere a drumurilor. Programul Compact este o modalitate de eficientizare a sectorului privat şi se bazează pe parteneriatul între CPM şi Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională în acordarea asistenţei RM în atingerea obiectivelor de dezvoltare ale acesteia. În final, Programul Compact oferă o soluţie integrată de reducere a sărăciei. Acesta are scopul de a spori productivitatea agricolă, promovează securitatea alimentară şi acordă acces la pieţe prin drumuri mai sigure.

Programul Compact a fost lansat pe 1 septembrie 2010 şi urmează să fie implementat până la 1 septembrie 2015.

Cadrul normativ 

PDF icon 24.10.2014 Al patrulea Amendament la Acordul de asistență între GRM și Guvernul SUA pentru Proiectul de susținere a autorităților publice locale