Cancelaria de Stat a organizat un curs de instruire despre programele de suport bugetar oferite de Uniunea Europeană

Cancelariei de Stat cu suportul Delegației Uniunii Europene la Chișinău a organizat în premieră în luna martie curent un curs de instruire pentru 30 de angajaţi din administrația publică și societatea civilă. Instruirea s-a desfăşurat şase zile şi a vizat îmbunătățirea capacităților în domeniile care încă mai generează impedimente la valorificarea maximă a suportului financiar în procesul de absorbire și utilizare a sumelor oferite prin intermediul programelor de suport bugetar.

Republica Moldova beneficiază de programe de suport bugetar sectorial din partea Uniunii Europene din anul 2006. Volumul total al programelor de suport bugetar pînă în prezent au constiuit circa 280 mln Euro sub formă de grant pentru 6 programe. Sectoarele care au beneficiat de acest suport sunt: asistența socială, sănătate, apă și canalizare, stimularea economică a zonelor rurale, energetic și justiția. Totodată, alte 2 programe cu un buget de 46 mln Euro au demarat în anul 2014, acestea fiind în domeniul învățământului vocațional și liberalizării regimului de vize. Odată cu realizarea cu succes a reformelor asistența oferită de Uniunea Europeană cunoaște o tendință progresivă de creștere.

Pentru a cunoaște mai multe despre programele de suport bugetar și utilizare mai eficientă a acestora recomandăm următoarele surse:

Documentele din cadrul Trainingului: (traduse în limba Română)

1. Module 1 Introduction
2. Module 2 Policy context
3. Module 3 Objectives
4. Module 4 Policies
5. Module 5 Macroeconomic framework
6. Module 6 PFM
7. Module 7 Transparency
8. Module 8 Risk management
9. Module 9 Domestic revenue mobilisation
10. Module 10 BS formulation
11a. Module 11A Implementation
11b. Module 11B Evaluation of BS
12a. Quiz Test In Answers